Bize bu numaradan ulaşabilirsiniz.

444 28 46

Kalorifer Peteği Nedir?



Evlerimizde sıklıkla kullandığımız petekler hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz? Size bu yazıda peteklerin nasıl olduğunu, nasıl çalışma sistemi olduklarını, peteğin montajı yapılırken nelere dikkat etmemiz gerektiği, evimize petek alırken hangi özellikleri aramamız ve dikkat etmemiz gerektiğini alttaki yazılarımızda söyleyeceğiz.


Kalorifer peteği evlerimizde ısınmak için kullandığımız, merkezi bir ısınma sistemine bağlı olarak çalışan, sıcak su dolaşması ile eve ısı iletimi sağlayarak ısınmasını sağlayan araçtır. Petekler üretildiği malzeme, marka, boyut, işlev, enerji yakımı ve kendine has bazı özelliklere göre farklı türlere ayrılmaktadır. Evinize ve istediğiniz işleve daha iyi uymasını isterseniz bu türlere işinize en fazla yarayacak olanı tercih etmek için bakmanız gereklidir. Her petek türümün kendine has getireceği avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadır. Az sonra sizlerle petek seçimini nasıl yapmanız gerektiği ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bahsedeceğiz.




Kalorifer Petek Çeşitleri Nelerdir?



• Alüminyum panel petek radyatörler
• Döküm petek radyatörler
• Dekoratif panel petek radyatörler
• Saç panel petek radyatörler
• Yerden ısıtmalı petekler
• Havlupan petekleri


Günümüzde nispeten daha yaygın olarak kullanılan 3 petek türü vardır. Bunlar döküm radyatör, panel radyatör, alüminyum radyatörlerdir.
Şimdi sizlerle bu üç petek türünün genel özellikleriyle inceleyelim.


1) Döküm Radyatörler: döküm radyatörlerin boyları diğerlerine göre daha kısa olmasından dolayı evlerinizde daha az yer kaplarlar. Bu petek türünün içindeki metal çeliktir. Çelik geç ısınıp geç soğuyan bir metal olduğu için bu peteği kullananlar kapattığı an da diğerlerine oranda daha geç soğuma elde ederler. Petek bakımı yapılıp yapılmadığına göre kullanım süresi değişir. Aynı zamanda kalitesi ve kullanım şekliniz de petek ömrünü etkiler. Ama döküm radyatör peteklerinin ortalama kullanım süresi 50 yılı bulabilmektedir. Bu petek birçok peteğe kıyasla daha az tıkanma görülür ve daha çok tercih edilmektedir.


Bu Türü Kullananların Karşılaşacağı Dezavantajlar


Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her peteğin kendine has avantajı ve dezavantajı bulunur. Şimdi size bu peteği seçen kişilerin bilmesi gereken bilgileri paylaşacağız


• Boyu çok kısa diye bahsetmiştik ama aynı zamanda eni en fazla olan petek türüdür.
• İçerdiği çelik çok ağır bir metal olduğu için kurulmasında zorluklar yaşanabilir ve taşıması diğerlerine oranla daha zordur.
• Çelik özelliği gereği ısınmayı gerçekleştirmek için daha fazla beklersiniz. Çünkü çelik geç ısınıp geç soğuyan ve ısı iletkenliği yavaş olan bir metaldir.
• Çelik metalinin geç ısınması size daha fazla yakmanıza bu da daha fazla maliyete sebep olabileceğini göz önünde bulundurarak seçim yapmasını tavsiye ederiz.
• Ayrıca uzun ince görünümünden dolayı pek estetik durmayacağını ve diğer belirteceğimiz peteklerin estetik açıdan daha iyi olabileceğini söylemek gerekir.


2) Saç panel petekler: bu da günümüzde en sık kullanılan petek türlerinden biri olup ev ısısını arttırmak için kullanılan aletlerdendir. Saç petekleri döküm peteklerden ayıran bazı iyi özelliklerinden bahsedelim. Öncelikle döküm peteklerin tersine saç petekler daha hızlı ısınır ve daha hızlı soğur. Bu petek türü şimdiye kadar bahsettiklerimize kıyasla maliyeti en az olan petektir. Estetik açıdan döküm petekler gibi enleri çok fazla değildir ve daha avantajlı sayılır. Döküm peteklerin ağır olduğundan bahsetmiştik. Bu petek ona nazaran daha hafiftir ve takılması işçiliği, taşınması daha kolaydır. Yani montajını daha rahat yaparsınız. Ama her petek türünün olduğu gibi bu türün de dezavantajlarından altta bahsedeceğiz.


Bu Petek Türünün Dezavantajları Nelerdir?


Döküm peteklerin içinde bulunan kanallar geniş olduğu için en az tıkanmaya rastlanan petek türü olduğunu söylemiştik ama saç panel peteklerin boruları o kadar geniş değildir. Bu yüzden tıkanma sorunlarıyla fazla uğraşabilirsiniz. Ayrıca döküme nazaran hızlı ısınmasına karşın alüminyum bu petek türünden daha hızlı ısınma sergiler.
Şimdi sizlerle alüminyum peteklerden de bahsedelim.


3) Alüminyum petekler: adından da tahmin edilebileceği üzere alüminyum ham maddeli petek türüne denir. Şimdi sizlerle bu peteğin diğerlerinden iyi olduğu yönlere değinelim:


• İçlerinden en hafifleri alüminyum peteklerdir. Bu hafif olmasının avantajı taşınması, kurulumu, montajı daha kolay ve daha az maliyetle yapılabilecek olmasıdır.


• Döküm petek ve saç peteğe göre çok daha hızlı ısınır.
• Alüminyum çelik kadar sağlam olmadığı için kırılması gibi durumla daha fazla yaşanır.
• Ayrıca estetik anlamda en iyi izlenimi veren petektir çünkü farklı renkleri ve daha küçük, kibar yapısı ile tercih edilesidir.
• Döküm ve saç kadar yer kaplamaz ve tasarımındaki farklılıkla da daha iyi bir görünüm sergiler.

İyi özelliklerini saydık ama her petek türünün olduğu gibi bu peteğin de bazı dezavantajları vardır. Alttaki resimde bir örneğini inceleyebilirsiniz.

Alüminyum petek kullananların karşılaşabileceği dezavantajlar



Yukarıda da bahsettiğimiz gibi alüminyum ham maddesinin özelliği gereği çok hafif olabilir ama aynı zamanda bu diğerlerinden daha kırılgan olmasına neden olur. Çabuk ısındığını söylemiştik ama kapattığınızda da çabuk soğuyacağı için kapandığı anda eviniz birden çok soğuk olabilir. Ayrıca tasarımından dolayı temizliği daha zordur. Daha az kirlenir ama kirlendiğinde ise sökülerek temizlenesi gerekir.


4) Havlupan petekler: bu petek türü ismi garip gelse de resmi hepimizin aşina olduğu bir görüntüdür. Hatta bir çoğumuzun evinde banyolarında bulunan petek türü havlupan petektir. Şimdi size bu peteğin özelliklerini tanıtacağız. Öncelikle resmini görelim.
Büyük çoğunluğumuzun banyolarında kullandığı petek olduğu için aslında hepimiz az çok biliyoruz. Sizin de bildiğiz üzere çok fazla bir ısınma sağlamasa da yine de banyo için idealdir. Ve bunun üzerinde havlu çamaşır gibi şeyler asarak kullanabilirsiniz. Fiyatları diğerlerine göre daha ucuz olmaktadır. Zaten yazımızda petek türlerinin fiyat aralıklarından da bahsedeceğiz.


5) Yerden Isıtmalı Petekler: aslında bu petek türü fizik kurallarına göre kullanımı en fazla işe yarayan petektir kanımca. Çünkü yer zeminine döşenen bu petekler sıcak hava fizikken her zaman yukarı hareket ettiği için zeminden bir ısıtma sağlarken diğerleri takıldıkları yükseklikten itibaren sağlarlar ama dezavantajı çok yakıldığında yere basmada biraz sıkıntı yaşayabileceğinizdir. Genellikle dükkanlarda kullanılır ve evlerde o kadar yaygın değildir.


Petek Seçimi Nasıl Yapılır?




Yukarıda bahsettiğimiz türleri ve bunlar hakkında değindiğimiz avantaj ve dezavantajları okuyunuz. Ve sizin için önemli olan faktör ve beklentilerinizi karşılayacak özelliklere sahip olan petekleri seçmeye dikkat ediniz. Ayrıca az sonra dikkat etmeniz gereken bazı detaylara daha değineceğiz. Panel peteklerin ömürleri 10 15 yıl arası değişiklik gösterirken döküm petekler 50 yıla kadar kullanım sağlayabilir. Ama tabi ki geç ısınma durumundan aylık maliyeti yüksektir. Onun dışında evde kullanılan peteği atmak yerine bakım yaptırmak da size yeni gibi bir petek imkanı sunabilir. Tıkanma durumunda içi temizlenmeli ve yıllık bakımları düzgün olmalı ki peteğiniz uzun ömürlü istediğiniz performansta kullanılsın.
Ayrıca peteğinizi kurduğunuz alan da peteğinizden aldığınız verimde büyük ölçüde önemlidir. Yazımızda bundan da bahsedeceğiz.

Peteğin Yerleştirilmesi Gereken Alan Nasıl Belirlenmeli?



Peteğinizi yerleştireceğiniz alan bütün alana ısı yayabilecek konumda olmalı ve peteğinizin önüne yatak, koltuk , masa gibi eşyalarla kapatmamanızı öneririz. Çünkü bu eve gaz halindeki ısının yayılmasını çok büyük bir ölçüde engeller ayrıca peteğin üstüne havlu, kıyafet, dantel tarzı şeylerle örtmeyin.

Peteğinizden Aldığınız Isı Verimini Nasıl Arttırırsınız?



• Öncelikle en önemli faktör her zaman yazılarımızda belirttiğimiz gibi temizlik ve bakımıdır. Çünkü temizliği ve bakımı yapılmayan petekler tıkanır ve düzgün çalışmaz. Yani tıkanan peteklerden ısı alamazsınız.
• Tozlanmanın birikmesi sonucu olacak tıkanıklığı engellemek için bakımında kullanılan süpürge tarzı aletlere ulaşmak yerine bunu yetkililere yaptırmayı tercih edebilirsiniz
• Bakım yılda 1 kere kullanmadan önce olmalı
• İstenmeyen durumlarda müdahale etmek yerine işin uzmanlarından yardım almalısınız.
• Peteğinizin markasına, türüne, kalitesine göre ömrü değişiklik gösterecektir. Bu konuda hangisi daha uzun ömürlü öğrenmek için yukarıda bulunan petek türleri yazımızı okuyabiliriz.
• Kullandığınız temizlik ürünlerinin aşındırıcı, uygun olmayan ürünler olmamasına da dikkat edin.


Petek Çeşitlerinin Ortalama Fiyat Aralığı?



1) Döküm petekleri fiyatları: 200 ile 700 aralığında fiyatları bulunup genellikle ortalama 450 civarı fiyatlarda bulunabilmektedir.
2) Saç panel petek fiyatları: 200 ve 500 aralığında bulunup ortalama 300 gibi fiyatlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
3) Alüminyum petek fiyatları: nispeten estetik açıdan daha iyi olduğu için fiyatları diğerlerinden biraz daha fazla olmaktadır. Ve 400 ile 1600 arasında değişiklik göstermek ile beraber ortalama 600 ile 800 arası fiyatlarla ortalama bir alüminyum peteğe sahip olabilirsiniz.